Hiki-Blogi
Ajatuksia laatikon ulkopuolelta

Sunnuntai, Toukokuu 31, 2020, 07:09 | Ei kommentteja »

 

Seuraavaksi asiaa tyynyistä. Vuosien aikana moni asiakkaani on kääntynyt puoleeni, kun kyse on ollut uuden tyynyn hankinnasta. Oikeanlainen tyyny onkin merkittävässä osassa unenlaatua ja kaularangan hyvinvointia. Jos arvioidaan, että nukumme 8 tuntia yössä, niin noin 5 kiloa painava päämme viettää tyynyllä noin 3000 tuntia vuodessa. Ei ole siis ihan yhdentekevää millaisen tyynyn kanssa vietät vuosittain tämän ajan. Mielestäni tyynyn hankinta on vähintään yhtä tärkeää kuin kunnollisten juoksukenkien valinta. Jos haluat, että kengät tukevat jalkaasi eivätkä aiheuta sinulle ajansaatossa ongelmia, haluat valita kengät ammattilaisen kanssa ja olet valmis panostamaan laatuun. Seuraavaksi kerron omia kokemuksia tyynyistä ja siitä mitä asioita tyynyn hankinnassa tulisi huomioida.  

 

 

Monikin asia vaikuttaa unemme laatuun ja yksi näistä asioista on tyyny. Tämän olen todistanut myös itse. Olen nuoruudessani nukkunut milloin milläkin halvalla ja helposti ostettavalla markettityynyllä ja pitkään ilman ongelmia. Kuitenkin noin 4 vuotta sitten aloin heräillä keskellä yötä niskan jäykkyyteen sekä huomasin aamuisin päänsärkyjen lisääntyneen. Tämä on sitä samaa aikaa, kun purentaongelmani on alkanut ja stressiä on ollut paljon. Vaikka purentaongelmaani alettiin ajan kuluessa hoitamaan, päänsäryt ja niskan ongelmat vain jatkuivat. Opiskelin tällöin vielä hierojaksi ja olin onnekseni kuullut tyyynystä nimeltä Terveystyyny. Sain hankittua tyynyn kouluni kautta ja tästä hetkestä alkaen elämäni muuttui. Ensimmäsiä kertoja pitkiin aikoihin sain nukuttua kunnolla enkä aamuisin heräillyt kamalaan särkyyn ja niskan jäykkyyteen. Vielä 4 vuotta myöhemmin nukun samaisella tyynyllä enkä vaihtaisi tätä mihinkään, tai ehkä korkeintaan uuteen samanlaiseen tyynyyn.

 

Mitä kaikkea huono tyyny voi aiheuttaa? Huonolla tyynyllä nukkuessa pää ja kaularanka voivat olla tuntikausia huonossa asennossa. Tämä voi aiheuttaa rangan nikamien välisten nivelten välilevyongelmia ja nivelsiteiden venymistä. Myös lihasten pituus saattaa muuttua pitkään huonossa asennossa ollessa. Pistely- ja puutumisoireita saattaa myös esiintyä jos kaulanrangan hermojen ulostuloaukot joutuvat paineen alle ääriasennoissa. Huono tyyny ja sen aiheuttama huono asento voi myös ruokkia purentaongelmaa ja sen ylläpysymistä. Lisää purentaongelmista aiemmassa kirjoituksessani linkki. Huono tyyny voi myös aiheuttaa useita turhia heräilyjä ja heikentää unenlaatua, jolloin se vaikuttaa kaikkeen tekemiseemme. Kyseessä ei siis vuosien saatossa ole mikään ihan pikkujuttu. Jos siis toistuvasti heräilet öisin tai aamuisin koet pääsärkyä / niskakipuja, olisi tyynyn päivittämistä hyvä harkita.

 

 

 

Minkälainen tämä Terveystyyny siis on? Kotimainen Duqem-terveystyyny on anatomisesti muotoiltu tyyny, jonka eri osiot on eristetty toisistaan, jolloin tyyny säilyttää muotonsa vuodesta toiseen. Tyyny tukee mallinsa ansiosta kaularankaa sekä päätä ja sopii kyljellään tai selällään nukkuvalle. Materiaalinsa ansiosta tyyny sopii allergikoille ja on konepestävä (jota monetkaan edes kalliit tyynyn eivät ole). Tyyny on säädettävissä, jolloin voit joko poistaa tai lisätä täytettä omien tarpeidesi mukaan (pakkaus sisältää lisävanua). Tyynylle on myös myönnetty 2 vuoden takuu. Jo monia vuosia olen voinut suositella kyseistä tyynyä asiakkailleni, mutta ongelmaksi on tullut tyynyn hankinta. Tyynyä myydään lähinnä heidän omilla nettisivuillaan www.terveystyyny.fi ja muutamien jälleenmyyjien kautta. Nyt vihdoin olemme ottaneet kyseisen tyynyn myyntiin vastaanotollemme, jolloin asiakkaat voivat ostaan tyynyn heti kotiin ja nukkua yönsä vaivattomasti. Vastaanotolta ostettuna tyynyn hinta on 90,00 € ja voin luvata, että se on jokaisen euronsa arvoinen.

 

Seuraavaksi listaan asioita, joita sinun tulisi huomioida kunnollista tyynyä hankkiessa.

 

1. Kunnollinen tyyny tukee päätä ja kaularankaa niin, että kaularanka on luonnollisessa asennossaan rintarangan jatkeena.

 

2. Kyljellään nukkujan olisi hyvä käyttää hieman paksumpaa tyynyä, jolloin kaularangan alueelle tulee enemmän tukea.

 

3. Selällään nukkuvan tyyny voi olla matalampi, mutta kaularangan tuki täytyy silti olla riittävä.

 

4. Vältä vatsallaan nukkumista.

 

5. Tyynyn tulisi vastata mahdollisimman hyvin nukkujan mittoja ja siksi tyynyn valinta on yksilöllinen.

 

6. Tyynyn materiaalin tulisi olla ei-allergisoivaa ja hengittävää. 

 

7. Tyynyn tulisi vastata patjasi kovuutta / pehmeyttä. Mitä pehmeämpi patjasi on, sitä enemmän myös tyynysi siihen uppoutuu.

 

Mikäli kiinnostuit kyseisestä tyynystä ja haluaisit sellaisen meiltä ostaa, olethan meihin yhteydessä tai osta tyyny vastaanottokäynnin ohessa.

 

Henna

 

Lähteet:

https://selkakanava.fi/hyva-tyyny-tukee-paata-ja-niskaa

https://selkakanava.fi/nain-ehkaiset-purentaongelmista-johtuvaa-niskakipua

 


Sunnuntai, Toukokuu 10, 2020, 17:02 | Ei kommentteja »

Olen aina ollut huono lukemaan fiktiivistä kirjallisuutta. Muistan vielä, kun ala-asteella luokkani tytöt juttelivat keskenään sen ajan luetusta kirjallisuudesta mm. Replica, Animorphs tai Harry Potter. Näitäkin itsekin lueskelin, mutta ikinä ei meinannut mielenkiinto riittää kirjan loppuun saakka. Muistan kuitenkin elävästi kirjan, joka usein sijaitsi huoneessani sänkyni vieressä ja jota usein lueskelin suurella mielenkiinnolla. Se oli kirja kasviksista ja hedelmistä sekä niiden hyvistä vaikutuksista elimistön toimintaan. Kirja oli paksu ja se käsitteli monien sairauksien hoitoa iho-ongelmista sydänvaivoihin ruokavalion tukemana. Noin 13-vuotiaana olisinkin mieluummin lueskellut kyseistä kirjaa ja tehnyt sen annista esityksen kuin väkisin selannut äidinkielen opettajan määräämää pakollista luettavaa fiktiivisen teini-ikäisen tytön kesäloman vietosta. Se ei yksinkertaisesti kiinnostanut. Tänä päivänäkään en käytä aikaani fiktiivisen-kirjallisuuden lukemiseen juuri ollenkaan aikaa. Mielestäni elokuvat ovat sitä varten :)

 

"Koko elämä on yhtä oppimista syntymästä hautaan eikä tiedonjanoa tule sammuttaa"

 

Nyt aikuisiällä ja viime vuosina olen vihdoin löytänyt tuon saman intohimon lukemiseen kuin minulla oli nuorempana tietokirjallisuutta kohtaan. Pitkään olin jumittunut ajatukseen, että opiskelu tulee suorittaa varhaisaikuisuuden kynnyksellä ja tämän jälkeen vain keskitytään työntekoon, oli sitten työ palkitsevaa tai ei. Onneksi kuitenkin olen päässyt tästä ajatusmallista eroon ja ymmärrän, että koko elämä on yhtä oppimista syntymästä hautaan eikä tiedonjanoa tule sammuttaa. 

 

Saan vihdoinkin suoritettua Pirkanmaan urheiluhierojakoulussa suorittamani Hierojan erikoisammattitutkinnon loppuun toukokuun lopulla viimeisen näyttötutkinnon merkeissä. Takaraivossa on jo pitkään jyskyttänyt ajatus uusista opinnosta. Pitkään pohdin osteopatiaopintojen ja ravintoterapeutin koulutuksen välillä. Osteopatiaopintojen kestäessä noin 4 vuotta ja ravintoterapia koulutuksen noin 3,5 vuotta, ei kestossakaan ole suurta eroa. Viimeisen kevään aikana kuitenkin kallistuin ravinto-opintojen puoleen. Miksi? Siitä kerron seuraavaksi.

 

Terveys ja hyvinvointi, ovat asioita, jotka ovat kiinnostaneet minua jo pitkään. Olen jo reilu kaksi vuotta saanut toimia päätoimisena yrittäjänä hyvinvoinnin edistämiseksi, niin hierojana tuki- ja liikuntaelin peräisissä vaivoissa kuin myös valmentajana uuden elämäntavan löytämiseksi. Viime aikoina erityisesti ruokavalio, hormonitoiminta ja suoliston mikrobitasot ovat alkaneet kiinnostaa mm. omien taustatekijöiden vuoksi. Jokin aika sitten minulla todettiin suolistomikrobien epätasapainotila eli dysbioosi sekä ferritiinin eli varastoraudan liian alhaiset tasot. Näiden asioiden johdosta olen kokenut mm. iho-ongelmia, väsymystä, suolisto-ongelmia ja painonnousua. Nämä ovat asioita, joihin en ole saanut apua useista lääkärikäynneitä huolimatta, perus veriarvoni ovat olleet kunnossa ja olen vaikuttanut pirteältä ollakseni sairas. Minussa ei vielä ollut mitään diagnosoitavaa sairautta vaan kyseessä oli "vasta" ja onneksi vasta elimistön epätasapainotila. Onneksi kuitenkin löysin itselleni oikean ammattilaisen. Kyseiset oireet selittyivät vihdoin yhteistyössä oman ravintoterapeuttini kanssa tämän vuoden tammikuussa ja yhteistyö on avannut aivan uuden maailman hyvinvoinnin edistämiselle. Ehkä nyt on viimein usean vuoden fysiologian ja anatomia opintojen jälkeen aika siirtyä välillä uusiin aluevaltauksiin. Lisää ferritiinin puutos-oireita voit lukea TÄÄLTÄ ja suoliston mikrobitasoista TÄÄLTÄ.

 

 

Aloitan Ravintoterapeutin opintoni heti kuukauden päästä kesäkuun alussa. Opiskelun saa kätevästi soviteltua yrittäjyyteen ja opintoja voi tarpeen mukaan suorittaa omaa tahtia, jos tähän on tarve. Osteopatiaopinnot eivät olisi suoneet ihan niin paljon vapauksia ja toisinaan vastaanottotyöskentely olisi voinut olla haastavaa. Tulevat opintoni keskittyvät nimenomaan funktionaalisen lääketieteen näkökantaan, jossa tavoitteena on hyvinvoiva ja tasapainoinen elimistö luonnollisin keinoin. Ravinto, jota syömme, on kehomme polttoaine, jolloin sillä on valtava merkitys mm. suolistomme kuntoon, ja sitä kautta monien sairauksien syntyyn. Uskonkin, että oikein ajoitettuna ravintoterapialla voidaan ennaltaehkäistä tulevia ongelmia ja korjata epätasapainotilaa esimerkiksi burn outin jälkeen. Oikealla ravinnolla voidaan myös tukea tehokasta aineenvaihduntaa sekä hormonitoimintaa ja siten auttaa järkevässä painonpudotuksessa. Mahdollisesti pystyisin hyödyntämään osaamistani myös tuki- ja liikuntaelinvaivoista kärsivien asiakkaideni kohdalla, sillä uskon, että kivunhoidossa ruokavaliolla ja erilaisilla epätasapainotiloilla on suuri vaikutus kipuherkkyyteen. Tulevaisuuden haaveena olisikin yhteistyö yhden tai useamman lääkärin kanssa asiakkaiden hyväksi. Moniammatillisuus on mielestäni liian vähän hyödynnetty voimavara, joka nimenomaan olisi tärkeää monien ongelmien perusteellisessa hoitamisessa.

 

Olenkin oppinut, että ihminen on aivan uskomattoman monimutkainen ja moniulotteinen kokonaisuus. Tämän kaiken ymmärtämiseksi on asioita opiskeltava ja tutkittava monelta eri kannalta eikä ole varaa juurtua vain yhteen näkemykseen liian jyrkästi. Mitään helppoa tietä tähän ei tule löytymään vaan eteneminen on tehtävä askel kerrallaan. Onneksi minulla on vielä aikaa ja nykyään ymmärrän, että ei tässä elämässä koskaan tule valmiiksi. Joten ei paineita siitä!

Henna


Sunnuntai, Toukokuu 3, 2020, 20:26 | Ei kommentteja »

 

Purentaongelma on ehkä yksi vaikeammista vaivoista, joita vastaanotollani hoidan. Kyse ei ole niinkään siitä, ettenkö saisi asiakkaalleni hyvää hoitovastetta käsittelyllä, vaan siitä, että usein oireet hiipivät hiljalleen aina takaisin. Nykyään purentaongelma onkin noussut todella puhutuksi aiheeksi, ja monet tunnistavat oireidensa johtuvat juuri kyseisestä vaivasta. Itse muistan, kun omat oireeni alkoivat jo useita vuosia sitten, kuinka hämmentyneenä olin monien oireideni kanssa. Pää ei meinannut kääntyä kunnolla aamuisin tai ohimoita särki usein. Oireiden kirjo purentaongelmassa on erittäin laaja, jolloin helposti vaiva tulkitaan joksikin muuksi ongelmaksi. Purentaongelma on hankala hoidettava, koska sen hoitamisessa on aina huomioitava kokonaisuus. Senpä vuoksi vain purentalihaksien käsittely yksinään harvoin riittää ja muutoksia olisi myös tapahduttava asiakkaan elämässä, jotta oireilu pysyisi kurissa. Oma näkemykseni vaivaan on, että pelkkiä purentalihaksia käsittelemällä saadaan oireita usein lievennettyä, mutta itse juurisyyn hoitamisella voidaan vaikuttaa vaivan pitkäaikaiseen helpottumiseen. Itse olen tällä hetkellä melkein oireeton purentaongelmani kanssa, koska ymmärrän omaa kroppaani paremmin kuin ennen ja olen tehnyt paljon muutoksia elämääni. Seuraavaksi haluankin kertoa, että mitä kaikkea purentaongelman hoitamisessa tulisi huomioida ja millä kaikella voi olla tämän syntyyn merkitystä.

 

 

Stressi

Stressi on monen vaivan alku ja juuri. Me tarvitsemme elämässämme stressiä, mutta vain rajallisesti. Se saa meidät ylittämään itsemme, kuitenkin monella tämä tila jää päälle. Nyky-yhteiskuntamme vaatii meitä suorittamaan ja suoriutumaan monella elämän osa-alueella saman aikaisesti. Meidät on opetettu siihen. Tulisi olla tehokas työntekijä tai ahkera opiskelija, pitäisi olla kärsivällinen ja kaiken tietävä vanhempi tai koko ajan itsensä ylittävä urheilullinen esikuva. Pitkäaikainen stressi aiheuttaa autonomisen hermoston epätasapainotilan, jolla on monia vaikutuksia hormonitoimintaan ja sitä kautta hengitykseen. Pitkäaikainen stressi vaikuttaa unen laatuun ja sitä kautta ihan kaikkeen tekemiseemme. Monella meillä on taidot, joilla kulutamme itsemme tehokkaasti loppuun, mutta ei tietoa miten pysähtyä. Se on kuin oppisit ajamaan pyörää, mutta kukaan ei ole kertonut mistä löytyy jarru... Tämä on yksi syy, miksi keskityn asiakkaideni haastatteluun ja taustatietoihin erityisen tarkasti. En ole psykologi, mutta monelle pelkästään stressitekijän ymmärtäminen ja sanominen ääneen on tarpeeksi terapeuttinen asia. Sitten, kun tiedostaa minkä asian kanssa kamppailee, osaa myös tehdä muutoksia sen suhteen.

 

"Stressin hyöty on se, että sen avulla vältymme tuntemasta itseämme. Se myös turruttaa meitä olemasta herkkiä ja haavoittuvaisia tässä ympäröivässä maailmassa, joka usein on kova ja tuomitseva. Jatkuvasti mukanamme kantamamme stressin määrä osoittaa, miten vaarallisena maailmaa pidämme. Olemme kehittäneet tavan suojella itseämme vihamiehiseltä maailmalta" - Voimaa hengityksestä, Devapath

 

 

Hengitys

Hengitys on ehto elämälle. Silti monet meistä eivät uskalla hengittää ja ikään kuin pidättävät hengitystään, usein tiedostamatta sitä itsekään. Pitkäaikainen stressi ruokkii pinnallista hengitystä, jolloin otamme käyttöön apuhengityslihaksia, joiden nimensä mukaisesti tulisi vain avustaa hengityksessä. Hengitys siirtyy siis hartioihin ja kaulan lihaksiin emmekä anna tilaa pallealle. Hengityksessä pallean tulisi laajentua eteenpäin ja kylkien levitä sivuille. Monilla purentaongelmista kärsivillä asiakkaillani hengitys ei kuitenkaan yllä kylkiin tai palleaan vaan vain hartiat nousevat ja laskevat. Apuhengityslihakset ovat suorassa yhteydessä purentalihaksiin, jolloin niiden yliaktiivisuudesta seuraa purentalihaksien yliaktiivisuutta. Tämän vuoksi tarkkailen asiakkaideni hengitystä usein vastaanotolla ja käsittelen kyseiset lihakset hengityksen vapauttamiseksi. Käsittelystä ei kuitenkaan ole hyötyä pitkällä aikavälillä, jos asiakas ei opettele oikeita tapoja hengittämiseen. Joskus pinnallisesta hengityksestä voi jäädä paha tapa, kuten esimerkiksi virheellisestä kävelytyylistä leikkauksen jälkeen. Tällöin on opeteltava toimivampi tapa uudelleen. Uuden tavan opettelu vaatii kuitenkin tuhansia ja tuhansia toistoja. Siksi hengitysharjoituksista tulisikin tehdä osa päivittäistä elämää.

 

Jos tunnistat itsesi, ota käyttöön helppo harjoitus:

Mene selin makuulle ja aseta kätesi kylkiluiden alareunalle ja vatsan päälle. Sulje silmäsi ja keskity hengitykseen. Yritä tuntea hengityksesi aaltoileva ja tasainen liike käsiesi alla. Älä kuitenkaan pakota hengitystä vaan pyri olemaan rentona. Ennen kaikkea uskalla hengittää käsiesi alla ja rentoudu. Nauti tunteesta ja anna kaikkien tunteiden vallata mielesi. 

 

"Ilman syvempää ymmärrystä meillä on taipumus palata pinnalliseen hengitykseen. Vaikka pystymme hetkellisesti vapauttamaan hengityksemme urheilemalla, hengitys palaa takaisin pinnalliseksi urheilusuorituksen jälkeen. Ikävä kyllä meidän on ollut pakko oppia tukahduttamaan voimakkaat tunteet ainoalla tuntemallamme tavalla: pidättämällä hengitystämme." - Voimaa hengityksestä, Devapath

 

 

Istuminen

Suomalaiset aikuiset viettävät suurimman osan valveilla olostaan pääasiassa istuen, lähde. Paikallaan olo ja etenkin istuminen vaikuttavat monellakin tavalla terveyteemme ja yksi haitoista on purentaongelman ruokkiminen. Purentalihaksemme ja pallea ovat suorassa yhteydessä lonkankoukistajiin (syvä frontaalilinja), jotka istuma-asennossa ovat lyhentyneessä asennossa ja kuormittuneena. Usein huomaankin purentaongelmaisella asiakkaallani olevan ongelmia lonkankoukistajissa. Tämän lisäksi monilla istuminen tarkoittaa asentoa pää pitkällä edessä selkä pyöreänä. Pään asento on taas suorassa yhteydessä purentalihaksiin. Asennossa leukanivel kiertyy, joka taas aiheuttaa purentalihaksien yliaktiivisuutta. Näissä tapauksissa muutoksia tulisi tehdä työ- / opiskeluolosuhteisiin ja kyseisten lihasryhmien harjoittamiseen. Lonkkaa koukistavat lihakset ovat tyypillisesti turhan kireät, kun taas pakaralihakset laiskistuneet. Kaularangan alueella taas kireyttä on päännyökkääjälihaksissa kaula etupuolella ja heikkoutta taas epäkäslihaksissa ja lavan lähentäjissä. 

 

 

Uni

Uni tai enemmänkin sen puute on rinnastettu mm. monien sairauksien syntyyn, ylipainoon ja sydänkohtauksiin. Olemme usein niin ylivirittyneitä, että vaikka haluaisimme nukkua, niin emme vain saa itseämme uneen. Tällöin yleensä "taistele tai pakene- hermostomme" käy ylikierroksilla eikä salli meidän nukahtaa, vaikka meillä ei olisi mitään uhkaa. Huonosti nukutut yöt taas ruokkivat stressitilaamme vain lisää. Uni onkin ratkaiseva tekijä purentaongelman hoitamisessa. Unen laatua ja määrää usein kuulee vähäteltävän, vaikka se on yksi tärkeimmistä ja helpoimmista tavoista pitää itsemme terveinä. Onkin tärkeää, että ajallisesti yöuni olisi tarpeeksi pitkä eli 7-9 tuntia, jolloin ehdimme käydä läpi kaikki unen vaiheet. Esimerkiksi REM-uni on erityisen tärkeää stressin helpottamiseksi. REM-unen aikana keskeinen sressiin liittyvä hormoni noradrenaliini poistuu kokonaan aivoista. REM-uni onkin ainoa hetki, jolloin aivoistamme ei löydy mitään rauhattomuutta aiheuttavaa molekyyliä. Alkoholin nauttiminen vaikuttaa nimenomaan REM-uneen, jolloin sen vähentäminen on paikallaan, jos kärsii uni- ja/tai purentaongelmista. Asiakkaille, joilla on uniongelmia, olen usein ohjeistanut tavan, jolla rauhoittaa omaa "taistele tai pakene-hermostoaan". Tämä helposti toteuttava keino on neliöhengitys linkki. Neliöhengitys on hyvä hengitysharjoitus ja samalla rauhoittaa yliaktiivista sympaattista hermostoa. Tämän jälkeen tärkein asia onkin suoda itselleen tarvittava määrä ravitsevaa unta jokainen yö.

 

 

Ruokavalio

Kuten tiedämme, suolisto on toiset aivomme ja siksi myös tärkeä tekijä purentaongelman hoidossa. Ruokavaliomme on muuttunut rajusti viime vuosien aikana todella prosessoiduksi. Ruokamme sisältää paljon tyydyttynyttä rasvaa ja sokeria. Nämä asiat heikentävät suoliston kuntoa selkeästi. Myös stressillä on selkeä vaikutus suolistomme ja sen mikrobien kuntoon. Pitkäaikaisessa stressissä suolistomme noradrenaliinin tuotanto kasvaa ja tämä vain pahentaa "taistele tai pakene-hermostomme" yliaktiivisuutta. Suolistomme heikko kunto vaikuttaa mielialaamme selkeästi ja yksi näistä tekijöistä on serotoniinin tuotanto. Suolistomme tuottaa suurimman osan serotoniinista, joka on tärkeä mielialahormoni. Serotoniini vaikuttaa mielialan lisäksi myös nukkumiseen serotoniinin ollessa melatoniinihormonin esiaste. Siksi myös suoliston kunnon kehittäminen on tärkeä huomioitava purentaongelmaa hoidettaessa. Suoliston ja mikrobitasojen kuntoa voit kehittää probiooteilla ja prebiooteilla sekä stressin vähentämisellä. Syömämme ruuan tulisikin olla monipuolista ja sisältää runsaasti hyviä kuituja eri lähteistä. Ravitsemuksen ammattilaiset osaavat antaa yksilöllisempiä ohjeita ruokavalion korjaamiseksi, jos tähän on tarvetta.

 

 

Kaikki yllä olevat asiat ovat niitä, joissa itse olen tehnyt joitain muutoksia. Näillä muutoksilla olen saanutkin purentaongelmani oireettomaksi vaikkakin vaiva palaa, jos laiminlyön yhtäkin näistä. Varmastikaan jokaisella purentaongelmasta kärsivällä ei kaikissa osa-alueissa ole korjattavaa tai purentaongelman taustalla voi olla ihan muita tekijöitä, kuten kaularangan vamma. Kuitenkin purentaongelman hoitamisessa kokonaisuus ratkaisee ja purentalihaksien käsittely on vain yksi osa tätä kokonaisuutta. Vastuu omasta hyvinvoinnista on ennen kaikkea meillä itsellämme. Julkaisen vielä vinkkini venytyksiin ja hengitysharjoituksiin 5.5.2020 Facebookissa ja kerron miten itse muokkasin omaa elämääni vaivan helpottamiseksi.

 

Henna

 

Lähteet:

Voimaa hengityksestä, Devapath

Miksi nukumme, Matthew Walkers

Anatomy trains, Thomas Myers

Suolistoa hoitamalla superaivot, Annika Havaste

Purentaongelmien hoito-koulutusmateriaali, Harri Rovio

 

 


Keskiviikko, Maaliskuu 25, 2020, 12:55 | Ei kommentteja »

 

Suomen Yrittäjien mukaan Suomessa on yli 280 000 yritystä. Yritykset työllistävät miljoonia ihmisiä, tuottavat palveluja sekä tuotteita kaikille kansalaisille. Esimerkiksi vuonna 2017 yritykset tilittivät yli 63 miljardia euroa veroja ja veronluonteisia maksuja (lähde). Se on sitä rahaa, jolla kustannetaan terveyspalveluja, koulutusta ja uudistuksia ihan kaikille. Suomen yritykset toimivat siis hyvinvointiyhteiskunnan kivijalkana. Ilman yrityksiä hyvinvointivaltiolta putoaisi pohja. Yrittäjät ovat niitä, joille työ on enemmänkin elämäntapa kuin vain tulonlähde. Yrittäjät ovat niitä, joille vuosiloma tai kiinteä 8 tunnin päivittäinen työaika viidesti viikossa on vieras käsite. Yrittäjät ovat niitä, joille oma visio ja tarve toteuttaa itseään ajaa eteenpäin. Haluamme luoda uutta, elää ja tehdä työtämme omien ehtojemme mukaisesti. Mutta yrittäjät ovat myös niitä, jotka kärsivät eniten jos.. (tekisi mieli sanoa "paska lentää tuulettimeen", mutta en sano..) tilanne menee huonoksi. Ja tilanne on tosiaan mennyt huonoksi koronan vuoksi. Moni yrittäjä elää tilanteessa, jossa tuloja ei tällä hetkellä ole ollenkaan tai erittäin vähän. Kuluja voi sen sijaan on pitkälti samalla tavalla, toisilla jopa tuhansia euroja kuukausittain varsinkin jos tilanteesta huolimatta ei ole saanut helpotusta tilavuokraan. Lainaa voisi ottaa, mutta ennen pitkään myös se tulee maksaa takaisin. Toivon mukaan ahdinkoon kuuluvat yrittäjät saavat pian hakea soviteltua päivärahaa. Se olisi valtava vastaantulo valtiolta ja mielestäni ainut keino välttää koko maan laajuinen katastrofi.

 

Itse olen toiminut päätoimisena yrittäjänä nyt reilu kaksi vuotta. Sivutoimisena yrittäjänä olen toiminut tätä ennen vuodesta 2014 alkaen. Kaikenlaista on tässä ajassa jo nähty ja ylä- ja alamäkiä on koettu. Kuitenkaan varmasti yksikään jopa vuosikausia yrittäjänä toiminut ei ole kohdannut mitään näin lamaannuttavaa ilmiötä kuin korona (edeltävä hieman tämän kaltainen ilmiö taitaa olla 90-luvun lama?). Se on vienut monilta yrittäjiltä mahdollisuuden elannon hankkimiseen, se on seisauttanut melkein kaiken. Pelottavaa onkin ajatella kuinka moni yritys menee konkurssiin tai kuinka moni vain lopettaa yrittäjyyden tämän hetkisen tilanteen vuoksi. Se on asia, joka ei ainoastaan vaikuta kyseisen yrityksen toimintaan vaan moninkertaisena ilmiönä vaikutus heijastuu ihan jokaiseen.

 

"Kaiken tämän ahdingon keskellä tämä voi parhaimmillaan olla hetki itsensä kehittämiselle"

 

Omalla kohdalla työnteko on melkein pysähtynyt seinään. Tennishalli on sulkenut ovensa alustavasti 31.3. asti, mutta epäilen vahvasti etteivät ovet vielä ensi viikolla avaudu. Reilu kuukauden asiakasjonoista siirtyminen melkein tyhjään kalenteriin on aika shokki. Vaikka ei rahallista puolta miettisikään, niin tämä on todella epätodellinen tilanne ihmiselle, jolle paikallaanolo on melkein mahdottomuus. Toistaiseksi pyrin tarjoamaan yhden vastaanottopäivän viikossa korvaavassa toimitilassa akuuteille kipuasiakkailleni, joiden toimintakyky on mahdollisesti eri kivunhoidon menetelmistä kiinni (akupunktioneula, TENS-sähkö, fasciakäsittely). Oma tilanteeni on onneksi siitä hyvä, ettei kiinteitä kuluja ole tällä hetkellä juuri ollenkaan. Tennishallin ollessa kiinni ei vuokraakaan peritä. Isoin kuluerä on YEL-maksut. Kaikesta huolimatta haluaisin kuitenkin ajatella asioita ennenkaikkea positiivisessa mielessä ja uskoa, että pian tästä noustaan uudelleen. Vaikka tilanne onkin tukala antaa se mahdollisuuden ideoida uusia asioita ja pysähtyä miettimään seuraavia siirtoja, kunhan nykyinen tilanne tasoittuu. Kaiken tämän ahdingon keskellä tämä voi parhaimmillaan olla hetki itsensä kehittämiselle. Omalla kohdalla tämä tarkoittaakin useiden ammattikirjojen lukemista, jotka ovat jääneet rästiin työkiireiden alle. Nyt aikaa jää kehonhuoltamiselle ja isojen siivousprojektien hoitamiselle. Vaikka yrittäjyys onkin toisinaan erittäin stressaavaa ja riskinottokykyä koettelevaa, en vaihtaisi päivääkään tästä pois. Tämä on kaikesta huolimatta mahdollistanut oman näköisen elämän elämisen ja antanut merkityksen omalle tekemiselle. Yrittäjyys ei aina ole helppoa, mutta eihän sen kuulunutkaan olla. Me yrittäjät ollemme sisukkaita sieluja ja me emme pienestä lannistu! Niin monen ihanan asiakkaan tsemppi viestit ja soitot ovat olleet nyt kultaakin kalliimpia ja olen niistä ollut niin kiitollinen! Pidetään siis yhtä ja tuetaan kaikki toinen toisiamme, kyllä me selvitään!

Henna

 


Perjantai, Helmikuu 28, 2020, 17:27 | Ei kommentteja »

Kipu on ollut ylivoimaisesti suurin syy hakeutua vastaanotolleni jo pitkään. Olenhan kivunhoitoon erikoistunut hieroja. On mahtavaa huomata kuinka asiakkaat ovat löytäneet minut ja haluavat apua johonkin pitkään vaivanneeseen kiputilaansa ja yleensä ovat helpotuksen saaneetkin. Kiitollisena voin todeta, että ilmeisesti olen työssäni jotenkin onnistunut, sillä kalenterini on tyypillisesti hyvin täysi ja asiakkaat joutuvat odottamaan pitkiäkin aikoja vastaanotolleni pääsyä. Viime vuonna jonot olivat noin 2-3 viikon luokkaa, mutta tänä vuonna jonot ovat pidentyneet noin kuukauteen! Tämä on tietenkin yrittäjälle aivan ihanteellinen tilanne ja olen mahdottoman iloinen asiakkaideni uskollisuudesta ja luottamuksesta. Vaikka yrittäjän näkökulmasta tilanne on erittäinkin ideaali on tämä asiakkaalle hankalaa varsinkin kun kyseessä on akuutisti iskevä kipu. Kipu ei todellakaan ilmoita sinulle milloin se meinaa iskeä, eikä varsinkaan kuukautta etukäteen, jolloin osaisit varautua ajanvaraamisella. Kipu voi olla lamaannuttavaa, se voi viedä kaiken huomiosi ja jopa pakottaa sairaslomalle töistä. Se voi olla pistävää, viiltävää, kuumottavaa tai jomottavaa. Tyypillisimmin ilman vammaa syntynyt kiputila on kudosperäistä. Taustalla voi olla passiivisuutta pitkien palaverien merkeissä, kovaa stressiä ja hampaiden kiristelyä tai useita kovia urheilusuorituksia. Olivat sitten  taustasyyt mitkä tahansa haluat päästä tuntemuksesta nopeasti eroon. Yleensä helpoin vaihtoehto on se särkylääkkeen ja lihasrelaksantin nappaaminen. Lääke ei kuitenkaan poista ongelmaa vaan antaa ehkä vähän lisäaikaa. Hierojana kuitenkin suosin mieluummin lääkkeettömiä vaihtoehtoja. Jos kuitenkin kipu estää nukkumisen, on erityisen kovaa tai sinulle on sattunut tapaturma, saattaa taustalla olla jotain johon eivät kudostekniikat auta. Tällöin lääkärinvastaanotto on oikea osoite.

 

"Akuuttiaika on 30 minuutin vastaanottoaika, joka sisältää kaiken haastattelusta tutkimiseen ja monipuoliseen hoitamiseen"

 

"Akuuttiajan varaus tapahtuu viestillä tai soitolla"

 

 

Yllä olevien asioiden vuoksi olenkin päättänyt nyt maaliskuun kunniaksi ottaa hinnastoon mukaan akuuttiajan mahdollisuuden. Akuuttiaika on 30 minuutin vastaanottoaika, joka sisältää kaiken haastattelusta tutkimiseen ja monipuoliseen hoitamiseen. Ajan ollessa lyhyt keskitymme enemmänkin fascia- ja triggerpistekäsittelyyn kuin perinteiseen hierontaan. Käytössä voi olla myös TENS-sähköhoitoa ja/tai akupunktioneulojen käyttöä. Kaikki hoitomahdollisuudet ovat käytössä ja päämäärä on kivun lievittyminen sekä normaali toimintakyky. Akuuttiajan varaus tapahtuu viestillä tai soitolla. Tiedot löytyvät Yhteystiedot-välilehdeltä. Viesti on hyvä ja nopea tapa ottaa yhteyttä whatsappin tai tavallisen tekstiviestin välityksellä. Soittoihin en vastaile mikäli minulla on asiakas hoitopöydällä, mutta soitan toki myöhemmin takaisin. Kiintiö on yksi akuuttiaika arkipäivää kohden. Aika sijoittuu tyypillisesti päiväni loppuun iltapäivälle tai iltaan. Pyrin siis tarjoamaan aikaa joko samalle tai seuraavalle päivälle. Poikkeuksena kuitenkin ovat arkipyhät, loma ja koulutuspäiväni. Akuuttiajan hinta on hieman tavallista 30 minuutin vastaaottoaikaa hintavampi ollessa ns. ylityöaikaa. Lisätietoa Hieronta-välilehdeltä.

Minulla olisi kerrotavana lukuisia esimerkkejä siitä, kuinka pitkäänkin piinannut kipu on saatu yhdellä hoitokerralla jo helpottumaan. Parhaimpia esimerkkejä ovat tapaukset, joissa ennen hoitoa kipu on ollut kipujanalla 9-10 luokkaa (eli täysin helvetillinen), kuitenkin tutkimisen ja hoitamisen jälkeen kivun tuntemus on laskenut ja asiakas kokee sen olevan enää 2-3 luokkaa (enemmänkin tuntemus kuin kipu). Nämä ovat ihan mahtavia hetkiä niin asiakkaalle kuin itse terapeutillekin. Tarkoittaako se sitten, että homma on täysin korjaantunut kun kipu on poissa? ..sitä se ei ikävä kyllä tarkoita. Todellisuus on, että kipu luultavimmin palaa jos kaikki jatkuu samanlaisena kuin ennenkin. Muutoksia täytyy yleensä tehdä arkielämään ja mahdollisesti tueksi tarvitaan vielä fysioterapeutti tai osteopaatti selvittämään kipua joka antaa hyvät kuntouttavat ohjeet joilla jatkaa. Mutta parhaimmassa ja helpoimmassa tapauksessa kivunhoidolla lisätään hyvää toimintakykyä, tuetaan normaalia arkiliikuntaa ja annetaan mahdollisuus palauttavaan uneen, jotka jo itsessään pitävat kivut tehokkaasti loitolla. Jos siis yhtään epäröit jaksatko vielä sinnitellä esimerkiksi piinaavan olkapään kivun tai jomottavan päänsäryn kanssa, olethan yhteydessä ja varataan aika sinun parhaaksesi.

Henna

 


Copyright (c)2019, All Rights Reserved.